marți, 20 noiembrie 2018

Identitate primordială

     Trebuie să încep cu începutul dar mereu îmi este greu să încep un articol nou pe blog. Pot spune că mă aflam la facultate. Era joi, 15 noiembrie, ora 9 dimineața. Uneori îmi este greu să mă trezesc și să ajung chiar de la 8 când încep cursurile în mod normal. Eh, presupun că nu sunt singurul care pățește asta cu trezitul de dimineață, fie că este vorba de a merge la job, facultate sau ori unde altundeva. Revenind! Eram la facultate și doamna profesoară cu care aveam cursul respectiv se gândește să-mi facă o surpriză legată de blog-ul meu. Evident, surpriza a constat în proiectarea blog-ului în fața clasei. Tema cursului din ziua respectivă era bazată pe identitatea primordială, sper că am reținut bine. Spun asta pentru că nu mereu îmi notez în caiet, telefon ș.a.m.d. pentru a nu uita. Voi să nu faceți ca mine, să vă notați ce aveți de notat.
Dar da, mai greu cu practica, știu. Mereu mă abat de la subiect dar blog-ul este bazat pe identitatea persoanei care scrie pe el, în cazul de față persoana mea.  Asta dacă eu sau oricine are un blog, scrie despre întâmplările din viața sa. Ok! Eu trebuie în continuare să-mi spun părerea despre această identitate primordială, iar colegii să lase și ei câte un comentariu la articol cu părerea lor. Bine înțeles că puteți și voi, cei care îmi citiți blog-ul să vă lăsați propria părere și chiar m-aș bucura să fie cât mai multe.
     Am tot citit și răscitit până mi-am format o idee despre această identitate și despre ce înseamnă ea, dar și despre ceea ce înseamnă primordial. Am ajuns să înțeleg că identitatea este ceea ce te reprezintă pe tine ca și om. Lucrurile, faptele, persoanele gesturile etc, în care tu ca persoană te regăsești. Pe lângă asta, primordial înseamnă acel ceva care vine de la origine. În cazul de față noi ca persoane provenim de undeva. Ca să fie și mai pe înțeles am să spun că familia este un factor important. Ne tragem din propria familie. De acolo provenim inițial, de la mama și tata. Apoi ar mai fi orașul ori satul unde ne-am născut, copilărit, crescut și dezvoltat până la o anumită vârstă. Pe lângă zona de unde provenim întâlnim diverse obiecte în viață care ne aduc aminte de copilărie, familie, exact, de originile noastre, (haine, accesorii, obiecte decorative pentru casă, mașină etc.), persoane (pe lângă familie mai există și acele prietenii care au rămas din copilăria noastră, de când eram foarte mici, cunoștințe care la fel sunt de când noi eram destul de mici, profesori din școala gimnazială de la care am avut ceva de învățat), animale, stiluri muzicale cu care am trăit de când eram mici, stiluri vestimentare, chiar și comportamentale pentru că fiecare dintre noi are un anumit comportament, nu există două sau mai multe persoane cu același comportament. Poate asemănătoare dar la fel, identice niciodată.
     Consider că trebuie să ne asumăm faptul că avem cu toții o identitatea primordială. Cu toții ne tragem din unele origini și trebuie să înțelegem asta deoarece nu este un lucru rău.

     Probabil ar mai fi multe de spus, dar nici nu vreau să fac un articol foarte lung și poate să vă și plictisesc pe alocuri.
     Acum în încheiere vreau să vă mulțumesc că ați ajuns până aici și chiar mi-ar plăcea să vă lăsați și voi părerea despre cum vedeți identitatea primordială.


Cu drag,

2 comentarii:


 1. Sunt total de acord cu cele spuse de Sore, întrucât identitatea este expresia individualității unei persoane. Această identitate văzută ca primordială este determinată inclusiv de afilierile persoanei la diverse grupuri, ceea ce implică identitatea de grup: identitatea socială, națională, culturală, etc..
  Eu văd identitatea ca referindu-se la specificul ființei care o caracterizează și o diferențiază de alți indivizi.
  În primul rând, identitatea depinde direct și constă într-o multitudine de elemente precum imaginea despre sine a persoanei, stima de sine și chiar individualitatea prin care o persoană se remarcă a fi unicată.
  În al doilea rând, identitatea are și un rol social prin care o persoană se raportează ca fiind identică/ asemănătoare celorlalți semeni cu care împarte același mediu de viață: familia, grupul de prieteni, școala, grupul de muncă, grupul cultural, etc.. Astfel, identitatea nu este doar despre personalitatea noastră, despre comportamentul nostru, despre felul nostru de a fi etc., ci este și despre grupul sau grupurile din care facem parte, despre ideile, deprinderile și sentimentele pe care le împărtășim cu acestea. Identitatea evoluează și se produce începând de la vârsta copilăriei și continuând până la sfârșitul vieții.
  Concluzionând, pot afirma că identitatea evoluează ținând cont de firul transformărilor socio-culturale care se produc într-o societate, întrucât elementele contextului social și cultural dintr-o societate influențează această în toate perioadele dezvoltării indivizilor. (Ploae-Corbeanu Ștefania-Raluca, Resurse Umane, An 2)

  RăspundețiȘtergere
 2. Susțin și eu cele spuse de Sore, deoarece identitatea este mai mult decât un concept, este viață în sine, întrucât fiecare om are propriul său comportament, propriul stil de a se îmbrăca, de a se adapta unor situații, propriile lui pasiuni. Însă tind să cred că într-o anumită măsură identitatea ne este prescrisă, suntem născuți sub imperiul unor elemente comune precum limba, religia, cetățenia și nevoia imbatabilă de a aparține unui grup, de a nu fi izolați de ceilalți. (Stanca Esmeralda-Florina, Resurse Umane, An 2)

  RăspundețiȘtergere